<span id="saygt"><output id="saygt"><b id="saygt"></b></output></span>
  • <legend id="saygt"></legend>
    <acronym id="saygt"><blockquote id="saygt"></blockquote></acronym>
  • <track id="saygt"><i id="saygt"></i></track>
    1. <samp id="saygt"></samp>
        1. 您好,歡迎訪問新航道官網SAT頻道!

          在線咨詢

          SAT(美國高考)

          SAT香港考試團啟航夢想

          2019新航道秋季班,免費領取價值688元精品課程!

          您當前的位置 ? 新航道官網 ? SAT ? SAT閱讀 ? 文章正文

          5分鐘讀完 SAT 閱讀科學類文章

          2018-05-23 16:13     供稿單位: 新航道    

          出國英語考試有哪些 雅思6.5是什么水平 雅思閱讀評分標準 托福閱讀評分標準 雅思和托福的區別

            SAT 閱讀考試部分五篇文章中會考查兩篇科學類的文章,有時候會出現一個科學類的雙篇(如2016 年11 月亞太卷關于摩擦力的雙篇難哭一眾考生)。大家會普遍覺得科學類是一個比較容易的類別,備考過程中,很多同學會把重點放在歷史類和文學類的文章上,可是你能做到科學類文章達到百分之九十以上的正確率嗎?你能做到快速有效讀完文章,保證充足的做題時間嗎?

           

            做到以下幾點,4 到5 分鐘讀懂科學類文章,從容完成題目不是夢!

           

           

            背景知識

            考試中遇到自己熟悉的話題,我們都會頓時覺得信心大增,元氣滿滿,那么去哪里積累這些背景知識呢?托福TPO中的閱讀和聽力部分的文本給我們提供了大量的素材。同學們在刷TPO 的時候往往只關注了題目是否做的正確,筆記是否記到了重點,其實只要稍微多花一點點時間,就可以獲取大量的背景知識信息。2016 年10 月亞太卷中關于Cambrian explosion 的文章與TPO 5 The Cambrian Explosion 簡直如出一轍,因此請一定利用好TPO這一助攻神器。

          ?

            沒有真相,全是套路。作者是誰?他(她)有立場嗎?

           

            SAT 考試中選取的文章多為科普性質,或者講述一個科學事實,或者陳述一個科學研究或者實驗,作者的意圖在于為我們提供信息,因此大部分文章的的語氣是informative 而非argumentative,而這類文章通常也不會是科學家自己寫的學術論文(我只是一個高中生,考科學家寫的論文出題人是想難死我們?!),只是對該領域相對熟悉的作者以客觀的角度為我們陳述事實或呈現研究過程。

           

            2016 年5 月亞太卷第43 題:

            The passage is written from the point of view of a

            A) consumer evaluating a variety of options.

            B) scientist comparing competing research methods.

            C) journalist enumerating changes in a field.

            D) hobbyist explaining the capabilities of new technology.

            可以很輕易判斷出這是一位了解過該領域的journalist 對于solar panel 的發展過程的描述,而不是業余愛好者和科學家自己的角度。

           

            利用好文章的開篇

           

            科學研究類的文章一般有兩種常見的開篇模式,一種是告知讀者研究的目的,一種是陳述某個新的study 的結論。

           

            OG Practice Test 3 第三篇文章的首段:

            At field sites around the world, Ken Dial saw a pattern in how young pheasants, quail, tinamous, and other ground birds ran along behind their parents. "They jumped up like popcorn," he said, describing how they would flap their half-formed wings and take short hops into the air. So when a group of graduate students challenged him to come up with new data on the age-old ground-up-tree-down debate, he designed a project to see what clues might lie in how baby game birds learned to fly.

           

            作者在首段末句陳述了Ken Dial 設計這個研究的目的在于觀察小鳥如何學習飛行以更好的了解鳥類的祖先是如何獲取飛行能力的,直接點明了Dial 所做研究的目的。

           

            2017 年1 月北美卷第三篇首段:

            Inflexible old salt becomes a softy in the nanoworld, stretching like taffy to more than twice its length,researchers report. The findings may lead to new approaches for making nanowiresthat could end up in solar cells or electronic circuits. The work also suggests that these ultra-tiny salt wires may already exist in sea spray and large underground salt deposits.

            這個段落中,作者用很簡單的三句話點名了研究者的發現—鹽在納米世界中會發生拉伸現象;這一發現的意義與應用—新的方法用來制造納米線;這一現象在宏觀世界中也存在。分析這三句話不難發現,研究的結論、意義和應用一應俱全,后文也是完全按照這個思路展開,文章結構清晰明了。

           

            科學研究類文章的大致結構

            作者在陳述某一科學研究或某一領域的研究現狀及發展時會大致遵循一個基本的結構:

            新研究的結論→過去研究的回顧與綜述→研究的目的→研究方法或理論依據→實驗設計→實驗過程或現象觀察→數據分析→觀察結果或結論→形成理論→現實應用→研究存在的問題或對未來產生的深遠的影響。

           

            當然一篇文章不可能完全遵循以上的步驟,并且做到面面俱到,同學們可以在具體閱讀過程中,結合文章實際情況,關注每個段落的首句并概況每個段落作者寫作的意圖來完成篇章閱讀。

           

            Khan Science Level 2:

            Para.1: Nothing is more Australian than kangaroos. But these marsupials—along with a variety of others including the Tasmanian devil—have ancient roots in South America, a new study suggests.

           

            Para.2: Exactly how these various marsupials, both living and extinct, are related has been murky.

           

            Para.3: Some older studies suggested that marsupials first arose in Australia and that some marsupial lineages might have been split in two when these landmasses separated 80 million years ago.

           

            Para.4: Maria Nilsson, Jürgen Schmitz, and colleagues present the first study to use the sequences of retroposed elements — a kind of "jumping gene" — to reconstruct marsupials' family tree.

           

            Para.5: Retroposons use their own enzymatic machinery, or that of other retroposons, to copy their own RNA and create DNA copies of themselves.

           

            Para.6: Also, the way they spread through the genome means they can occur in idiosyncratic patterns. So if different species share a few of the same nested retroposed elements, chances are overwhelming that they all got them from a longlost ancestor.

           

            Para.7: In two marsupial genomes that were recently sequenced, Nilsson, Schmitz, and colleaguesidentified thousands of these nested retroposed elements...

           

            Para.8: It hadn’t been clear which lineage of marsupials split off first, but the new study found this first branch gave rise to the Didelphimorphia lineage, which includes several species of opossums of South America. Further branches gave rise to other South American marsupials. All of today’s Australian marsupials appear to have branched off later, ...

           

            Para.9: It’s still a bit of a mystery, Nilsson, Schmitz, and colleagues say, why the marsupial family tree sorted out so cleanly.

           

            以上為可汗閱讀科學類文章中一篇的摘錄,根據每個段落的關鍵信號詞我們可以很清楚的把握整個文章的思路。文章作者首先給出了最近的一個研究的結論—有袋目動物的祖先出現在南美;第二三段闡述了令人困惑的問題并回顧了過去的研究;第四段第六段描述了新研究的目的,即利用基因學的證據來研究有袋目動物的family tree,和研究手段(retroposed elements) 以及其獨特性,這一獨特性對研究構成了有力的支撐;第七段陳述了研究的過程;第八段為結論;一個段落指出了研究沒能解決的問題。全文脈絡清晰。

           

            第八段我們保留了比較多的信息,這是因為這段涉及到整體研究的結論,這個部分是出題的重點,同學們不妨多花費一點時間仔細閱讀并做好標記,其余的段落只要大致做出概括,方便細節題定位即可。

           

            做題中的應用

            對于結構做出的分析對于解題到底有什么意義呢?這是同學們普遍關注的問題,畢竟我們閱讀文章最終的目的是要服務于題目的。我們來看一下這篇文章的典型題目。

           

            What does the study of retroposed elements mainly indicate about marsupials in South America and Australia?

            A) They have changed little over time.

            B) They descended from a single species.

            C) They are unrelated to other mammals.

            D) They evolved earlier than believed.

           

            該題考查研究的結論,如對結論記憶模糊,回結論段重新閱讀。

           

            The author uses the information in the paragraph 5 (lines 28-38) mainly to

            A) stress the complexity of the marsupial genetic code.

            B) point out inconsistencies in previous research.

            C) explain the biological basis of the study.

            D) suggest possible complications to the study.

           

            該題考查第五段的作用,分析文章思路后發現第五段為retroposed elements 的特征,是整個研究的理論依據,直接選擇C 選項。

           

            希望同學們在備考過程中,選擇有代表性文章做好精讀,將以上技能靈活應用。欲了解更多精彩內容,敬請關注新航道SAT考試頻道

          分享到:
          新航道,英語成功之道。第一時間獲取新航道英語學習資料和新鮮資訊,請在微信公眾賬號中搜索「新航道英語」或者「xhdenglish」,或用手機掃描左方二維碼,即可獲得新航道每日精華內容推送和最新英語學習經驗分享,并參與新航道舉辦的各項活動。
          責編:白宇彤
          天天影视